RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Obrázok ekokancelárie  - Kuchynka
Úvod arrow Ekokancelária arrow Kuchynka

Kuchynka

Inštalovanie energeticky a na vodu úsporných spotrebičov a zariadení

  • Zakúpte spotrebiče v najvyššej energetickej triede A, A+, A++
  • Porovnajte skutočnú spotrebu energie v kWh na jeden cyklus
  • Zakúpte spotrebiče s najnižšou spotrebou vody (v Litroch na 1 cyklus)
  • Kupujte nové „chytré“ spotrebiče s funkciami „fuzzy logic“ ktoré myslia vopred, napr. chladničky ktoré vedia prispôsobiť teplotu individuálnym zvykom otvárania, alebo umývačky riadu, ktoré prispôsobujú spotrebu vody množstvu nákladu
  • Nainštalujte odsávač pár alebo digestor na odstránenie výparov a pár (vlhkosti)
  • Nainštalujte automatické spínače na osvetlenie skladovacích priestorov
  • Vykonávajte pravidelnú údržbu, prehliadky netesností alebo poruchovosti zariadení. Ubezpečte sa, že zamestnanci vedia komu nahlásiť prípadné poruchy.

Poznámka: Systém EnergyStar je súčasť US EPA programu pre kancelárske spotrebiče (režim „stand by“, vypínanie, a pod.). Spotrebič buď má, alebo nemá označenie EnergyStar. Neexistuje stupnica hodnotenia.
Systém Energetických štítkov je odlišný od EnergyStar. Energetické štítky odzrkadľujú skutočnú energetickú spotrebu. Najviac sa využíva pre bielu techniku ale jeho použitie sa rozširuje. V EÚ majú od roku 2002 povinnosť všetci výrobcovia a predajcovia označiť bielu techniku energetickým štítkom.

Vyhnite sa:

  • Chladničkám, ktoré by obsahovali CFC alebo HCFC plyny
  • Nepotrebným spotrebičom (elektrické otvárače plechoviek a pod.)
  • „Drtičkám odpadov“, ktoré zbytočne spotrebúvajú vodu a pomocou ktorých sa likviduje odpad, ktorý by sa dal skompostovať, alebo využiť na kŕmenie.
  • Obmedzovače prietoku vody sú jednoduché, lacné a znižujú spotrebu vody a energie, ktorá sa použije pri výrobe teplej vody.
  • Nainštalujte pákové a termostatické batérie, oproti kohútikovým šetria až 70% spotreby vody
  • Nainštalujte vodovodné batérie s úsporným režimom (napríklad dvojpolohové pákové batérie)
  • Perlátory znižujú spotrebu vody tým, že primiešavajú vzduch do prúdiacej vody
  • Nainštalujte vodné filtre, ktoré zabezpečia optimálnu kvalitu pitnej vody

Nainštaujte si energeticky úsporné bojlery

Nainštalujte si energeticky úsporné bojlery, ktoré dokážu ušetriť až 35 % energie vďaka modernému systému na ohrev teplej vody. Výhodou bojlerov je, že sa v nich voda nie len ukladá, ale aj ukladá v zásobníkoch. Moderné bojlery sú optimalizované zariadenia s efektívnym využívaním energie. Vyrábajú sa z izolovaných materiálov, často aj z recyklovateľných komponentov, čím tiež prispievajú k šetreniu životného prostredia.

Zásobovanie miestnymi potravinami z ekologického poľnohospodárstva

Zamestnanecká kuchynka je ideálnym miestom pre spropagovanie zdravého spôsobu stravovania v rámci pracovného prostredia. Výroba potravín je jedna z činností, ktorá najviac poškodzuje životné prostredie, ale existuje množstvo spôsobov ako jej negatívny dopad znížiť. Potraviny z ekologického poľnohospodárstva sú nielen zdravšie pre človeka, ale sú vyrobené bez použitia toxických chemikálií a pesticídov a teda menej zaťažujú životné prostredie. Nakupujte čerstvé sezónne potraviny. Preprava potravín z veľkej vzdialenosti spotrebúva energiu, znižuje trvácnosť potravín a zvyšuje riziko skazenia potravín. Víno z Argentíny alebo pomarančový džús z Južnej Afriky majú aj lokálne alternatívy.

Bio-catering

Keď vyberáte dodávateľa „cateringových“ služieb pre vašu akciu, máte možnosť ovplyvniť environmentálny dopad prostredníctvom Vášho zadania. Preferujte:

  • prípravu jedál z lokálne vyrobených potravín,
  • prípravu jedál z potravín z ekologického poľnohospodárstva,
  • použitie rozložiteľných obalov (papier, rozložiteľný plast zo škrobu,...),
  • separovanie a recyklovanie odpadov.

Znižovanie vyprodukovaných obalov

  • Prílohy k nápojom (mlieko, cukor,...) nakupujte vo veľkých baleniach, nie individuálne balené
  • Nepoužívajte jednorazové riady
  • Používajte sklenené riady, plastové nádoby môžu uvoľňovať chemikálie, najmä počas ohrievania v mikrovlnnej rúre
  • Používajte obaly, ktoré sa dajú opäť použiť
  • Ak musíte použiť jednorazové obaly, zvoľte recyklovateľné

Recyklovanie kuchynského odpadu

Systémy pre recykláciu musia byť jednoduché a zrozumiteľné všetkým zamestnancom:

  • Na zvyčajné miesta umiestnite zreteľne označené nádoby na:
  • organický odpad
  • papier a kartón
  • plasty, plechovky, tetrapaky
  • sklo o zmesový odpad
  • Nádoba na organický odpad by nemala byť príliš veľká.
  • Vyberte vhodné, slnečné miesto pre umiestnenie kompostovacej nádoby.
  • Zvoľte vhodnú formu pre motivovanie zamestnancov.
 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika